Cena pakietu 7 dniowego wynosi, 1099 zł/os* – nocleg w pokoju 2,3 osobowym, lub 1399 zł/os* – nocleg w pokoju 1 osobowym.

  1. 06-12 lipca 2020 r.

  2. 12-19 lipca 2020 r.

  3. 19-26 lipca 2020 r.

  4. 13-19 września 2020 r.

  5. 20-26 września 2020 r.

  6. 03-09 października 2020 r.

  7. 23-29 października 2020 r.

  8. 14-20 listopada 2020 r.

  9. 12-18 grudnia 2020 r.

*Turnusy z Dietą dr Ewy Dąbrowskiej obejmują:

– noclegi w pokojach hotelowych,
– całodzienne wyżywienie zgodnie z zasadami diety dr Ewy Dąbrowskiej,
– dostępny bez ograniczeń bufet dozwolonych napojów,
– wstępną konsultacje medyczną,
– codzienne aktywności fizyczne (poranny rozruch, zajęcia ruchowe na sali gimnastycznej lub krytym basenie na terenie hotelu, aqua aerobic, konsultacje z licencjonowanym instruktorem Nordic Walking (bezpłatny dostęp podczas całego pobytu do kijków Nordic Walking),
– bezpłatny dostęp do siłowni w hotelu oraz siłowni zewnętrznej na terenie ośrodka,
– bezpłatny dostęp do strefy basenowej w hotelu (basen, jacuzzi, sauna parowa),
– prelekcje tematyczne na temat odżywiania zgodnego z założeniami diety dr Ewy Dąbrowskiej,
– za dodatkowa opłatą możliwość skorzystania ze strefy zabiegowej, sauny fińskiej czy kortu tenisowego (sprzęt dostępny w Recepcji Hotelu),

– możliwe wykonanie testów na nietolerancję pokarmową (szczegóły w Recepcji, ogólne informacje poniżej).

Rezerwuj turnus: biuro@hotellezeczki.pl
Strona Instytutu Promocji Zdrowia: www.ewadabrowska.pl
Opinie na temat pobytu: opinie@ewadabrowska.pl

 

INFORMACJA o badaniach wykrywających  NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ

(związane z nadprodukcją przeciwciał klasy IgG)

FoodDetective™ i FoodPrint®

W miarę upływu lat, gdy stale spożywamy te same pokarmy może rozwinąć się stan nadwrażliwości na te pokarmy zwany nietolerancją pokarmową.  Ryzyko nietolerancji pokarmowej wzrasta, kiedy narażamy się na stres, spożywamy przetworzoną żywność, czy nadużywamy leków. Ocenia się, że mniej niż 2% populacji cierpi na właściwe alergie pokarmowe, zaś u ponad 80% populacji można rozpoznać nietolerancje pokarmowe. Niektóre objawy nietolerancji mogą być wywołane przez niedobór enzymu (np. niedobór laktazy i biegunka po wypiciu mleka), gdy inne związane są ze wzrostem poziomu przeciwciał przeciw pokarmowi, którego organizm „nie lubi”. W ten sposób powstają tzw. kompleksy immunologiczne, które mogą odkładać się w stawach czy innych narządach, prowadząc do rozwoju szeregu przewlekłych chorób. Dlatego przewlekłych, gdyż leki eliminują objawy, zaś przyczyną jest niewłaściwy pokarm. Eliminacja pokarmów alergizujących w wielu przypadkach pozwala na wyleczenie przewlekłych chorób. Dlatego tak ważnym problemem jest identyfikacja tych alergizujących pokarmów. Do tego celu służą testy FoodDetective lub FoodPrint®.

PRZYCZYNY nietolerancji pokarmowych

Przyczyną nietolerancji może być: stres, leki, a zwłaszcza prozapalne żywienie. Czynniki te mogą doprowadzić do niedoboru enzymów i „zespołu przeciekających jelit”. Zespół ten wiąże się z przedostaniem się niestrawionych cząsteczek pokarmów do krwi, gdzie są one rozpoznawane jako ciało obce. Komórki obronne zostają pobudzone do ich niszczenia, analogicznie jak np. bakterii, co w tym przypadku wywołuje reakcje alergiczne.

WSKAZANIA do wykonania testu na nietolerancję pokarmową:

  • wszystkie choroby przewlekłe
  • przewlekłe choroby zapalne jak: gościec reumatoidalny, choroby autoimmunizacyjne
  • zapalenie migdałków, zatok
  • zaburzenia trawienia, biegunki zaparcia, choroba wrzodowa,
  • jelito drażliwe, wzdęcia, zespół złego wchłaniania, choroba Crohna, zapalenie okrężnicy
  • choroby skórne – egzemy atopowe, opryszczki, łuszczyca, świerzbiączka
  • migreny, zawroty, depresja, chroniczne zmęczenie, dysleksja, nadpobudliwość,
  • zespół ADHD, autyzm
  • choroby metaboliczne: otyłość, niedowaga, hipoglikemia, choroby serca i układu krążenia
  • choroby immunologiczne: alergia, astma, kolagenozy, osłabiona odporność na infekcje i wiele innych.

JAK POSTEPOWAĆ w przypadku wykrycia nadwrażliwości na dane pokarmy?

Ważnym czynnikiem jest utrzymywać ZALECONĄ DIETĘ ELIMINACYJNĄ. W przypadku nietolerancji np. jednego ziarna, należy zastąpić je ziarnami tolerowanymi jak kasze, płatki, mąki gryczane, jaglane, z amarantusa, quinoa, mąka ziemniaczana czy ze strączkowych. Podobnie postępować w przypadku innych nietolerowanych pokarmów.   U niektórych osób wprowadzenie diety eliminacyjnej może wywołać pogorszenie samopoczucia tzw. objawy odstawienia, ale te trwają 2-3 dni. W takich wypadkach zaleca się stopniowo redukować ilość danego pokarmu w diecie, aż do całkowitego wyeliminowania go w czasie do 3 tygodni. Ponieważ wykluczenie z diety nietolerowanego pokarmu na okres kilku miesięcy do roku wiąże się z obniżeniem poziomu przeciwciał, dlatego dopiero po tym okresie można podjąć próbę ponownego wprowadzenia tego pokarmu, w małej ilości i obserwować czy nie wystąpią nawroty objawów choroby. Podczas rozszerzenia diety polecamy tzw. dietę rotacyjną, która polega na stosowaniu różnych pokarmów, co 3-4 dni zmieniamy na inne. Ten sposób jedzenia zapobiega powstawaniu nowych nietolerancji pokarmowych.

więcej informacji znajdziesz w książce „kompendium NIETOLERANCJI POKARMOWEJ …kiedy jedzeNIE szkodzi”, Rozdział XI, mgr Marty Szymańskiej.

Test FoodDetective™ obejmuje następujące produkty (59): kosztuje 500zł  

owies – pszenica – ryż – kukurydza – żyto – pszenica durum – gluten – migdał – orzech brazylijski – orzech nerkowca – herbata – orzech włoski – mleko krowie – jajo kurze – kurczak – baranina – wołowina – wieprzowina – ryby morskie: morszczuk, dorsz, płastuga – ryba słodkowodna: łosoś i pstrąg – tuńczyk – owoce morza – brokuły – kapusta – marchew – por – ziemniak – seler – ogórek – papryka – groch, fasola, soczewica – grejpfrut – melon/arbuz – orzech arachidowy – soja – kakao – jabłko – czerwona porzeczka – oliwka – pomarańcza/cytryna – truskawka – pomidor – imbir – czosnek – grzyby – drożdże.

Test rozszerzony FoodPrint® bada 220 produktów lub 120, 160 Vegetarian lub, 80  polecany dla osób ze złożonymi  schorzeniami szczególnie o podłożu immunozależnym.                                            Badane produkty możesz sprawdzić https://cambridge-diagnostics.pl/strefa-pacjenta/nietolerancja-pokarmowa-pod-lupa/

Inne badania wspomagające terapię to:

  • badania flory jelitowej Gut Flora+, Pasożyty, Candida Albicans, Zonulina,     
  • badania stresu i neuroprzekaźników: StressPrint, AdrenalPrint (badanie Kortyzolu i DHEA),
  • badania genetyczne: Nutrigenomix Wellness, Fertility,
  • badanie Metabolitów D